Diagnostische zelftest om darmkanker op te sporen

De Fec-o-test

Over darmkanker

Darmkanker is een ziekte die één op twintig Belgen treft. In het rijtje van meest dodelijke kankers komt darmkanker, na long- en borstkanker, op een derde plaats. Jaarlijks verliezen 3000 Belgen de strijd tegen deze verborgen vijand die vaak veel te laat wordt gedetecteerd.

Statistiek in België

1 op 20 Belgen krijgt ooit de diagnose darmkanker. Dit betekent dat zo'n 500.000 landgenoten vroeg of laat geconfronteerd zullen worden met deze ziekte. Dagelijks zijn er 20 nieuwe gevallen van darmkanker en 8 mensen die er aan sterven.

Detecteer de 'silent killer'

Van goedaardige poliep tot kanker is een traag proces. Hoe vroeger opgespoord, hoe groter je kans op genezing. Om deze ziekte te detecteren volstaat het een eenvoudige test te ondergaan.

Regelmatig en op tijd testen

Deze kanker treft vooral 50-plussers. Daarom noemt men het soms een oudersdomsziekte. Toch is 15% van de darmkankerpatiënten jonger dan 50. We raden dus aan preventief te testen vanaf 45 jaar. Vanaf dan jaarlijks de test blijven doen is aangewezen, bij vroege detectie is de kans op genezing namelijk 90%.

De Fec-o-test

Bloed in de ontlasting kan wijzen op verschillende gastro-intestinale aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals zweren, poliepen, colitis, anale kloven en colorectale kanker. Via visueel onderzoek kunnen deze aandoeningen niet worden opgespoord en de symptomen zijn vaak niet merkbaar. Alleen de aanwezigheid van bloed in de ontlasting kan een maag-darmstoornis aan het licht brengen. Vanaf de leeftijd van 45 jaar moet de opsporing van bloed in de ontlasting minstens één keer per jaar worden uitgevoerd. Fec-o-test® is een zeer specifieke, snelle, immunologische test. Met Fec-o-test® is het niet nodig om een dieetperiode te volgen zoals voor de guaiactesten. Er zijn aanwijzingen dat poliepen, in de meeste gevallen van vroegtijdig gediagnosticeerde ziekten, slechts met tussenpozen bloeden. Daarom moeten gedurende 3 opeenvolgende dagen ontlastingsmonsters worden verzameld om de kans op de detectie van bloedingen te verhogen, zodat een nauwkeurigere diagnose voor de patiënt kan worden gesteld.

OEF, een negatieve test

Je hebt de procedure met 3 opeenvolgende staalnames uitgevoerd en de test blijkt negatief? Goed nieuws! Vergeet niet om de Fec-o-test® elk jaar te herhalen. Zo krijgt darmkanker bij jou minder kans.

OEI, een positieve test

Neem steeds contact op met je arts voor aanvullend darmonderzoek. Bij een test met afwijkend resultaat is er nog geen reden tot paniek. Verscheidene aandoeningen van minder ingrijpende aard kunnen verantwoordelijk zijn voor het bloed in je stoelgang.